Zabava

Trideset studija

Kina dobila svoj Hollywood

Kina dobila svoj Hollywood

Kina dobila svoj Hollywood: "filmski grad" velik poput 500 nogometnih stadiona otvoren u subotu s ambicijom da privuče snimanja na tom mjestu predstavljenom kao "najveće ulaganje u svjetskoj povijesti" u tom sektoru.

Pedeset milijardi juana (6,5 milijardi eura) potrošeno je za izgradnju tog kompleksa od 376 hektara smještena u ljetovalištu Qingdao, po kineskom privatnom konglomeratu Wanda, inicijatoru projekta.

Trideset studija, među kojima "najveći na svijetu", veličine 10.000 prostornih metara, već je izgrađeno. Još će deset uslijediti sljedećih godina, obećava tvrtka specijalizirana za nekretnine, film i sport. 

Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski "filmski grad Istoka" obuhvaća i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i yacht klub, inspiriran onim u Monacu. 

Tu je i divovski trgovinski centar s 360.000 prostornih metara. Obuhvaća trgovine, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i "najveće kino u Aziji". 

"To je najveće ulaganje u svjetskoj povijesti u filmskom i televizijskom sektoru", tvrdi Wanda. 

Tvrtka koju vodi poslovni čovjek Wang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Bloombergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac kinodvorana AMC 2012. te otkupila holivudski studio Legendary (Jurski park, Interstellar, Godzilla) godine 2016.