Zabava

pet pozornica!

Startao 16. Seasplash festival

Startao 16. Seasplash festival

Na pet pozornica rasprostranjenih na štinjanskom poluotoku i tvrđavi Punta Christo pokraj Pule, u četvrtak navečer otvoreno je 16. izdanje Seashplash festivala, najvećeg domaćeg reggae i dub festivala na kojem će ove godine nastupiti više od osamdeset domaćih i inozemnih izvođača.

Do nedjelje, 22. srpnja u Štinjanu će se okupiti ljubitelji duba, reggaea, drum'n'bassa i srodnih žanrova iz cijelog svijeta, a u četvrtak na glavnoj pozornici nastupaju udarni festivalski duet U-Roy i Mad Professor koji su već ranih devedesetih dostigli legendaran status, s više od  stotinu izdanih albuma, turnejama po cijelom svijetu i suradnjama s brojnim zvijezdama poput Depeche Modea, Jamiroquaia i Lee Perrya. 

U-Roy je istaknuto ime iz povijesti reggae i dub glazbe. Poznat i kao The Originator, taj jamajkanski glazbenik izmislio je toasting, divlje i originalne vokalne improvizacije koje se izvode preko dub podloge, a taj vokalni stil utjecao je na ranu rap scenu, kasnije i hip-hop pokret pa se U-Roy s pravom naziva ocem današnjih MC-jeva. Svoju je karijeru započeo prije 57 godina, davne 1961. na Jamajci.

 Inače, ovaj put će umjetnici i kolektivi, kao dio ArtSplash kolonije, predstavit svoje radove na ovom festivalu. Vođena ciljem da okupi što više umjetnika, ArtSplash kolonija bavi se različitim aspektima i područjima vizualne umjetnosti i kulture. Kao umjetnička platforma, zajednički okuplja i umrežava grupu umjetnika čiji će se radovi moći vidjeti na svim festivalskim lokacijama.


Reci što misliš!