Zabava

Glumica Cynthia Nixon u utrci za guvernera New Yorka

Glumica Cynthia Nixon u utrci za guvernera New Yorka

Usprkos prognozama, glumica Cynthia Nixon iz serije "Seks i grad" nada se iskoristiti antielitistički val koji potresa demokrate kako bi u četvrtak pobijedila guvernera New Yorka Andrewa Cuoma, na jednom od zadnjih demokratskih predizbora prije parlamentarnih izbora u studenom.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja koje je prošlog tjedna ostvario institut Siena College, 60-godišnji Cuomo, na čelu države New York od 2011. i sin vrlo štovanog pokojnog guvernera Maria Cuoma, smatra se velikim favoritom s podrškom od 63 posto, nasuprot 22 posto za Cynthiu Nixon.

No, 52-godišnja glumica koja bi u slučaju pobjede imala velike izglede postati guvernerka 6. studenoga, s obzirom da je New York demokratsko uporište, ponavlja da ankete zadnjih tjedana nisu predvidjele pobjedu nekoliko kandidata antielitističke struje koju većinom predvode žene i pripadnici manjina.

"Andrew Cuomo dobro zna da je kampanja tješnja nego što sugeriraju ankete, inače ne bi potrošio pola milijuna dolara dnevno protiv nas", rekla je Nixon u utorak.

No, pobijediti na predizborima protiv sadašnjeg guvernera na razini države s 20 milijuna stanovnika poput New Yorka "puno je teže" nego pobijediti u utrci za Kongres, ističe Michael Miller, profesor političkih znanosti na Barnard Collegeu. Tim više što ovog četvrtka mogu glasovati samo Njujorčani propisno registrirani kao demokrati. "Bio bih doista iznenađen da pobijedi", prognozira Miller.

Međutim, puno njih priznaje da je Cynthia Nixon, iako nikada nije bila izabrana na neku političku funkciju, dokazala tijekom kampanje ozbiljnost i borbenost.

Već godinama aktivistica državnog obrazovanja i prava LGBT, ta majka troje djece koja se vjenčala sa ženom nakon što je bila udata za muškarca, ostavila je trag u toj državi velikoj poput Grčke, zalažući se za legalizaciju rekreativne marihuane, renoviranje njujorške podzemne željeznice, besplatno obrazovanje, smanjenje cijena stanovanja, zdravstveno osiguranje koje financira država i veći porez za najbogatije.


Reci što misliš!