Zabava

kaptol centar

Novi Brešanov film "Koja je ovo država" premijerno prikazan u Zagrebu

Novi Brešanov film
Ivan Buvinić/PIXSELL

“Koja je ovo država”, novi film Vinka Brešana koji kroz nekoliko gotovo nadrealnih priča dovedenih do krajnosti prikazuje apsurde današnje Hrvatske, premijerno je prikazan u ponedjeljak navečer u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema, a početkom iduće godine kreće u redovitu kino distribuciju.

Radnja se odvija oko nekoliko glavnih likova koji imaju više zajedničkog nego što to djeluje na prvi pogled - suicidalnog generala, ministra policije i grupice umirovljenika.

Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala general sanja i zamišlja da se ubija, a ministar policije bori se sam sa sobom i onime što je postao u politici te se u moralnim previranjima svojevoljno zatvara u zatvorsku ćeliju.

Ogorčeni pripadnici starije generacije, unatoč loše podijeljenim kartama, ne odustaju od onoga što im je važno. Odjeveni u dresove hrvatskih nogometnih reprezentativaca odluče ukrasti lijes prvog hrvatskog predsjednika, ne bi li se tim činom pokušali nagoditi s vlastima da se konačno riješi problem njihovih davno nestalih sinova, hrvatskih branitelja.

Kroz ispreplitanje nekoliko verzija mogućih događaja, kada više nije ni bitno što je san, a što java, postaje jasno da njihovi životi nisu samo njihovi, jer svaka odluka koju žele provesti ovisi o političarima kojima je važno samo jedno - ostati na vlasti bez obzira na cijenu.

Film je nastajao u protekle dvije godine, s ekipom od oko tristo ljudi sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, na autentičnim lokacijama, u lepoglavskom zatvoru, Banskim dvorima, na Mirogoju.

Iako je radnja filma držana u tajnosti, dijelom se naslućivalo da se bavi temama koje su tradicionalno na ovim prostorima osjetljive, pa je i prije same premijere izazvao poneke kontroverze.

Na pitanje iz naslova - koja je ovo država, što je ujedno i svojevrstan komentar te iste države, redatelj Vinko Brešan kaže da je to “jedna jako smiješna država koje je zapravo tužna”.

Po njegovim riječima, uvijek želi napraviti film gdje nije sve predvidljivo. “Pokušavam raditi film tako da na početku ne znate gdje će vas radnja odvesti, ako sam u tome uspio zadovoljan sam”, rekao je Brešan nakon premijere.

Scenarist filma je Mate Matišić, dugogodišnji Brešanov suradnik na nizu projekata, a ovo je njihova treća suradnja, nakon filmova "Nije kraj" i "Svećenikova djeca”.

“Mate je inspiracija, postavio mi je neke ozbilijne temelje i zahtjevne zadatke, morao sam se kretati unutar nekih jako smiješnih emocija i jako ozbiljnih elemenata. Koliko sam uspio u tome sudit će drugi”, zaključio je.

Kako je film tek završen još se rade planovi na kojim će se festivalima film   predstaviti, a nakon zagrebačke premijere, koja je okupila brojne osobe iz hrvatskog javnog života, od politike do estrade, film će se premijerno prikazati u Rijeci i Splitu. U redovitu kino distribuciju kreće od 3. siječnja.

Film ima impresivni glumački postav - Krešo Mikić, Nikša Butijer, Lazar Ristovski, Sebastian Cavazza, Goran Navojec, Zdenko Jelčić, Goran Grgić, Luka Dragić, Vedran Mlikota, Bojan Navojec, Dražen Kuehn, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Goran Bogdan, Alma Prica, Mladen Čutura, Ksenija Marinković, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić. Hrvatskog predsjednika glumi proslavljeni poljski glumac Daniel Olbrychski.

Vinku Brešanu, čije je komedije 'Kako je počeo rat na mom otoku', 'Maršal' i 'Svećenikova djeca' u hrvatskim kinima pogledalo više od 600 tisuća ljudi, to je šesto dugometražno ostvarenje.

Direktor fotografije je Branko Linta, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, a izvršna producentica Maja Vukić.

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film te poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa - MEDIA.


Reci što misliš!