Zabava

večeras dodjela

Film "Zvijezda je rođena" glavni favorit na dodjeli Zlatnih globusa

Film
AP

Glazbena romansa "Zvijezda je rođena", veliki hit na kino blagajnama, veliki je favorit na večerašnjoj dodjeli Zlatnih globusa, koji tradicionalno otvaraju novu sezonu holivudskih filmskih nagrada.


Velika holivudska imena pojavit će se večeras na crvenom tepihu ispred hotela Beverly Hilton u Los Angelesu na prvim ovosezonskim nagradama koje će kulminirati Oscarom 24. veljače.

Voditelji ceremonije, koja počinje u dva ujutro u ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu, bit će Sandra Oh i Andy Samberg. Pošto je ovo jedina filmska nagrada na kojoj se služi alkohol, dodjele su obično živahnije nego ostale.

"Mislim da će biti odlično", rekao je Samberg u razgovoru za The Hollywood Reporter.

Iako filmska biografija bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja "Vice" ima najviše nominacija, šest, film o kojem se ipak najviše govori je "Zvijezda je rođena". Većina kritičara tom filmu predviđa veliku večer i nagradu za najbolju dramu.

"Očekujemo da će 'Zvijezda je rođena' otići do kraja i učvrstiti svoj status favorita uoči Oscara", objavio je časopisu Variety u najavi Zlatnih globusa, nagradi što je dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Hollywoodu.

Ipak, filmski novinari upozoravaju i na činjenicu da se radi o nagradama koje su zloglasno nepredvidljive.

Ali ako postoji sigurna oklada na večerašnje nagrade, onda je to "Roma" Alfonsa Cuarona u kategoriji stranog filma. Cinematska je to oda njegovu odrastanju u Meksiku.

Cuaron je nominiran i u kategoriji najboljeg redatelja, zajedno sa Spikeom Leejem, Peterom Farrellyjem,  Adamom McKayjem i Bradleyjem Cooperom koji je sam režirao "Zvijezdu".

Suprotno Oscarima, Zlatni globusi imaju dvije paralelne kategorije za dramu i mjuzikl/komediju, što znači da se nagrade dijele dvostruko.

Lady Gaga mogla bi biti dvostruka pobjednica, za najbolju glumicu i pjesmu u filmu.

Cooper će u svojoj kategoriji imati žestoku konkurenciju u Ramiju Maleku, koji igra Freddieja Mercuryju u "Bohemian Rhapsody."

Kada su u pitanju komedije, odnosno mjuzikli favoriti su manje izraženi. Najviše se u tom kontekstu spominje velški glumac Christian Bale, gotovo fizički neprepoznatlljiv u ulozi Dicka Cheneyja.

Među glumicama najviše izgleda imaju Olivija Colman i Emily Blunt.

Zlatnim globusima nagrađuju se i televizijska ostvarenja, ali kako ona dolazi nedugo nakon Emmyja u rujnu, u drugom su planu, a većina nominiranih ionako su isti.


Reci što misliš!