Zabava

obnovljen dom kulture

Kino u Kalima otvara Brešanov hit "Koja je ovo država"

Kino u Kalima otvara Brešanov hit
Ivana Kaurloto

Prikazivanjem filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, u nedjelju, 20. siječnja, službeno će početi s radom obnovljeno kino u Domu kulture u Kalima.

Od ideje do realizacije revitalizacije kina protekle su gotovo dvije godine, priču je, kako je naglasio budući kino-operater Frank Mišlov, inače zapovjednik DVD-a  Kali-Kukljica, pokrenuo nekadašnji načelnik Općine Kali Duško Vidov 2017. godine, a projekt je dovršila sadašnja općinska vlast s načelnikom Markom Kolegom na čelu.

– Novu digitalnu kino-opremu, vrijednu 370.000 kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi.

Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kino-projektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300.000 kuna.

U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80.000 kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih stolica za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100.000 kuna. Prošli vikend imali smo prvu, „probnu“ projekciju jednog animiranog filma, a ove nedjelje kino će se službeno otvoriti, iako će biti potrebno još vremena za uhodavanje, objašnjava Frank Mišlov, koji je s tvrtkom od koje je kupljena oprema prošao on-line obuku.

Nada se da će do 1. veljače, kada će kino-dvoranu na dva tjedna „zauzeti“ kaljske maškare, prikazati još jedan film, a nakon toga vjerojatno će ući u partnerski odnos s ljudima koji su u Splitu pokrenuli Festival mediteranskog filma i surađuju s malim kinima na srednjodalmatinskim otocima.


Reci što misliš!