Zabava

lijepe vijesti

"Hladni rat" Pawela Pawlikowskog, sniman i u Splitu, nominiran za Oscara

Film "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog, crno-bijela ljubavno-politička priča dijelom snimana i u Splitu, koji je trijumfirao na dodjeli Europskih filmskih nagrada i dobio nagradu za režiju na festivalu u Cannesu, upravo je osvojio i nominaciju za američku filmsku nagradu Oscar.

Cijenjeni poljski redatelj natjecat će se za svog drugog Oscara (prvog je dobio 2014. za film "Ida") u konkurenciji s libanonskim filmom "Capernaum" (Nadine Labaki), njemačkim "Never Look Away" (Werk ohne Autor) Floriana Henckel von Donnersmarcka, meksičkim "Roma"  Alfonsa Cuaróna (osvojio Zlatnog lava) i japanskim "Obiteljske veze"" Hirokazua Kore-ede (dobitnik Zlatne palme).

Film je nominiran za Oscara i u kategoriji najboljeg redatelja, kao i za fotografiju (Łukasz Żal).

Na "Hladnom ratu", poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji radilo je dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, među kojima su glumci Dražen Šivak i Slavko Sobin, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.

U kategoriji animiranog filma nominirani su hit nastavci "Izbavitelji 2" Brada Birda, "Krš i lom 2" Richa Moorea te "Mirai no Mirai" Mamorua Hosode, " Spider-Man: Novi svijet", kao i "Otok pasa"  proslavljenog redatelja Wesa Andersona, prikazan na prošlogodišnjem Animafestu - Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

Na Animafestu su prikazani i filmovi nominirani za kratkometražnu animiranu kategoriju "Životinjski porivi" David Finea i Alison Snowden i "Kasno popodne" Louise Bagnall, a za Oscara se natječu još "Bao" Domee Shi, "One Small Step" Andrewa Chesworth i Bobbyja Pontillasa i "Weekends" Trevora Jimeneza.    

Publika prošlogodišnjeg ZagrebDoxa imala je prilike vidjeti na velikom platnu vidjeti i za Oscara nominirani film "O očevima i sinovima" sirijskog redatelja Talala Derkija, koji je bio gost zagrebačkog festivala na kojemu je osvojio Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji.

Ovogodišnji pak ZagrebDox donosi još jednu oscarovsku nominaciju - "Minding the Gap", debitantski film mladog američkog autora Binga Liua o mladim skejterima na životnim prekretnicama koji je dosad osvojio 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima.

U dokumentarnoj kategoriji natječu se još "Free Solo" Elizabeth Chai Vasarhelyi koji prati sportskog penjača Alexa Honnoulda u misiji  osvajanja planinskog vrha El Capitan bez zaštitne opreme,  "Hale County This Morning, This Evening" RaMell Ross o životu Afroamerikanaca u Alabami i "RBG" Betsy West i Julie Cohen o američkoj sutkinji Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.


Reci što misliš!