Zabava

in memoriam

U 94. umro Stanley Donen, redatelj filma "Pjevajmo na kiši"

U 94. umro Stanley Donen, redatelj filma
Promo / MGM

Američki redatelj i koreograf, najpoznatiji po filmovima "Pjevajmo na kiši" i "Smiješno lice" umro je u dobi od 94 godine, pišu američki mediji.

Vijest je filmskome kritičaru Chicago Tribunea, Michaelu Philipsu u subotu potvrdio jedan od Donenovih sinova.

Donen je pridonio povratku mjuzikla na veliko platno, a među njima su bili brojni hitovi poput "Sedam nevjesta za sedmero braće" iz 1954., "The Pajama Game" iz 1957., "Damn Yankees!" iz 1958. i "Smiješno lice" s Audrey Hepburn i Fredom Astaireom iz 1957. godine. 

"Pjevajmo na kiši" je američka muzička komedija snimljena 1952. u režiji Genea Kellyja i Stanleya Donena. Kellyjeva partnerica u filmu je Debbie Reynolds, a nominiran je za dva Oscara u kategorijama najbolje sporedne ženske uloge i najbolje filmske glazbe, no nije osvojio nijedan. Unatoč tomu Američki filmski institut je godine 2007. rangirao ovaj film kao peti najveći film svih vremena.

Nakon prekida ugovora s MGM-om 50-ih, Donen se upustio u režiranje romantičnih komedija među kojima je najhvaljenija  "Šarada"  iz 1963., a omiljeni glumci su mu bile zvijezde poput Audrey Hepburn i Caryja Granta. S Grantom je snimio četiri filma. 

Godine 1998. dobio je počasnog Oscara za, kako je navela Akademija, "filmove koje su krasile vizualna inovacija, duhovitost i dovitljivost", no nijedan njegov film nikada nije osvojio prestižnu američku filmsku nagradu.


Reci što misliš!