Zabava

najavljujemo

Jazz.hr/proljeće od 15. do 18. svibnja donosi nova velika imena svjetskog jazza

Jazz.hr/proljeće od 15. do 18. svibnja donosi nova velika imena svjetskog jazza

Novo izdanje festivala Jazz.hr/proljeće održat će se u Zagrebu od 15. do 18. svibnja, a u četiri dana na šest koncerata u Jazz & Cabaret clubu Kontesa nastupit će niz vrhunskih imena svjetskoga jazza, ali i mladi još neafirmirani domaći jazzisti kojima će to biti prilika predstaviti se široj publici.

Kako se ističe u najavi, glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, te educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama.

Također je cilj dogovoriti međunarodne suradnje kako bi se hrvatskim jazzistima otvorila vrata za nastupe na stranim pozornicama, a dio toga nastojanja je i predstavljanje mladih neafirmiranih domaćih jazzista.

Festival, tako, 15. svibnja otvara nastup pobjednika natječaja Nove nade jazza "Marjan Marjanović" prema izboru selektora Marija Igreca.

Iste će večeri nastupiti Ratko Divjak sa svojim kvartetom, "glazbenik koji se od rane mladosti oduševljavao jazzom kojem se u potpunosti posvetio nakon što je upoznao vibrafonista Boška Petrovića". U raznim je kombinacijama svirao s uglednicima svjetske jazz scene; gitaristom Mikeom Sternom, bas gitaristom Steveom Swallowom i pijanistom Lalom Schifrinom. Putovao je diljem svijeta i svirao na poznatim jazz festivalima.

Zadeno Trio je talijanski višestruko nagrađivani jazz trio utemeljen 2014. u Nizozemskoj, a na festivalu Jazz.hr/proljeće nastupit će 16. svibnja. Trio, pod vodstvom mladog, nadarenog napuljskoga saksofonista, klarinetista, aranžera i skladatelja Claudia Jr De Rose, čine još kontrabasist Alessio Bruno i bubnjar Jacopo Zanette. Trio je pobijedio na nekoliko međunarodnih jazz natjecanja, a njihov koncert u Zagrebu ostvaren je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.

Dan kasnije, 17. svibnja, festival će ugostiti Vanessu Rubin, "pjevačicu toplog glasa kristalne jasnoće". Rubin je studirala klasičnu glazbu, ali je rano prešla na jazz. Njezina je karijera doživjela uzlet nakon što se 1982. preselila u New York gdje je nastupala s kvartetom Pharoaha Sandersa. Od tada je ostvarila suradnje s vrhunskim jazz glazbenicima, uključujući Kennyja Barrona, Cecila Bridgewatera, Tootsa Thielemansa, Clarka Terryja, Cedara Waltona i Herbiea Hancocka, kao i orkestrima Lionela Hamptona, Mercera Ellingtona i Woodyja Hermana.

Objavila je desetak vlastitih albuma na kojima su joj partneri bili ugledni jazzisti, među ostalima Cecil Bridgewater, Kenny Burrell, Monty Alexander, Billy Higgins, Eric Alexander i Don Braden. U Zagrebu će nastupiti s Jazz Orkestrom Muzičke akademije pod vodstvom dirigenta Saše Nestorovića.

Iste večeri, nakon koncerta Vanesse Rubin u Muzičkoj akademiji, program će se nastaviti "u vokalnom stilu" u Kontesi, gdje publiku očekuje nastup perspektivnih hrvatskih jazz glazbenika uz pratnju jazz tria. Repertoar uključuje prepoznatljive jazz standarde te skladbe iz američke i brazilske pjesmarice uz nezaobilaznu vokalnu improvizaciju. Za nastup ih je pripremila pjevačica i pedagoginja Lela Kaplowitz, cijenjena i nagrađivana jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom.

U Zagreb 18. svibnja stiže i "all stars" sekstet uglednih američkih post bop glazbenika Black Art Jazz Collective, posvećen pronalaženju novih smjernica u jazzu kao važnoj afroameričkoj umjetničkoj formi. Njihove se izvedbe zasnivaju na tradiciji hardbopa 1950-ih i 1960-ih, ali uz pristup postbopu koji im omogućuje manevarski prostor da svojom glazbom, osim afroameričkog glazbenog nasljeđa, dotaknu i suvremenije stilove poput funka i hip- hopa. U sklopu festivalskog programa, kolektiv će u nedjelju 19. svibnja dvorani HDS-a održati glazbenu radionicu.

Reci što misliš!