Zabava

'Obama trenutak' za Britaniju?

Nova kraljevska beba otvara rasna pitanja

Nova kraljevska beba otvara rasna pitanja
www.profimedia.hr

Vjenčanje princa Harryja s američkom glumicom Meghan Markle, koja je afroameričkih korijena, bio je povijesni trenutak za britansku kraljevsku obitelj. Neki kažu da će rođenje njihovog djeteta biti još važnije.

Beba koja će na svijet stići za koji dan bit će sedma u nasljednom redu za britansku krugu i, koliko je poznato, prva osoba miješane rase na tako visokoj poziciji u povijesti britanske kraljevske obitelji. 

"Mislim da će ovo dijete biti povijesno važno jer će biti prekretnica", rekla je za Reuters kraljevska biografkinja Claudia Joseph. 

"Bilo da je djevojčica ili dječak, bit će prva afroamerička beba rođena u kraljevskoj obitelji."

S majkom crnkinjom i ocem bijelcem, Meghanin etnicitet uvijek je bio u prikrajku pisanja o njezinu odnosu s kraljičinim unukom. 

Harry je krajem 2016., kada je obznanio da je u vezi s Meghan, najoštrije osudio članke koji su u pozadini bili rasno obojani. Jedan komentator je napisao kako će Meghan u kreljavsku obitelji donijeti "bogat i egzotičan DNK". 

Michelle Ebanks, čelnica izdavačke kuće koja izdaje američki časopis "Essence" namijenjen afroameričkoj zajednici, u tome vidi pozitivnu stranu.  

"Svaku priliku da se ruše barijere i da ljudi crne rase budu negdje gdje ih se se ne očekuje, treba proslaviti".

"Mi ne bismo trebali biti u kutiji. Ne u kutiji, ne izvan nje. Kutije uopće ne bi smjelo biti. Biti dio kraljevske obitelji bi trebalo biti normalno", rekla je za Ebanks. 

Crne princeze

Profesor sociologije na birminghamskom sveučilištu Kehinde Andrews nije siguran da će 'crna' kraljevska beba donijeti napredak u rasnoj jednakosti. 

"Nažalost, rasizam je duboko povijesno ukorijenjen pa smo skloni gledati sitnice", rekao je.   

"Tako smo svaki znak koji potencijalno može biti dobar skloni 'previše slaviti'. Poput izbora Baracka Obame ili filma "Black Panther". Ali kada poslije sjednemo i analiziramo što se dogodilo, shvatimo da to nije značilo baš ništa". 

Za Ingrid Seward, urednicu časopisa "Majesty", nova beba će biti malen, ali važan korak u povijesti kraljevske obitelji. 

"Ova monarhija se mora razvijati kako bi preživjela mora se razvijati i ovo je jedan od načina da se to i ostvari u skladu s višerasnim društvom u kojem danas živimo."

Kraljevski biograf Robert Jobson kaže da je Meghanino etničko porijeklo odjeknulo među mnogim mladim Britancima. 

"Izvještavao sam s vječanja i ondje su bile crne djevojčice odjevene kao princeze s malim tijarama", rekao je.

"Mislim da te curice nisu mogle niti zamisliti kako bi u stvarnosti mogle biti dio te priče."


Reci što misliš!