Zabava

#vremeplov

Zadarska Grupa Riva na današnji je dan odnijela pobjedu na Eurosongu

Zadarska Grupa Riva na današnji je dan odnijela pobjedu na Eurosongu

Na današnji dan 1989. godine zadarska je Grupa Riva s hitom "Rock Me" osvojila Eurosong koji se te godine održavao u Lausannei.

Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju i s ukupno 137 bodova osvojila prvo mjesto te donijela pobjedu toj zemlji. Ovo je bila jedina pobjeda Jugoslavije na Eurosongu.

Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome, a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

Budući da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Pjesma Eurovizije 1990. održala se u Zagrebu. Postojao je izvorni apel da se Eurosong održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobila Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski".

Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika naslijedila Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo", a na pobjedničkom postolju naslijedio ju je Toto Cutugno s pjesmom "Insieme".

"Ništa specijalno nije bilo dok nisu počeli glasovi. Tad, u jednom momentu, sam osjetila da mi se mozak isključio. Ja nisam mogla ništa zbrojiti, mislim, bilo je jasno, imali smo toliko bodova više od drugoplasiranog, bilo je jasno pred kraj da nas nitko ne može prestići. U tom trenutku ja ne bih znala zbrojiti dva i dva. Pomisliš da ćeš izgorjeti", opisala je Emilija osjećaje kad su ih proglasili pobjednicima.

Emilija, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap ušli su u povijest, na krovu glazbene Europe.

 


Reci što misliš!