Zabava

derivat fest

Teatro Verrdi: Vrijeme je za urbani festival u Zadru!

Teatro Verrdi: Vrijeme je za urbani festival u Zadru!
Bojan Bogdanić

Zadar kao jedan od većih gradova nema niti jedan festival rock ili elektronske glazbe niti u najširem poimanju ovih žanrova i Teatro VeRRdi u tom pogledu želi učiniti promjenu! Prvo izdanje ''Derivat festivala'' održat će se iza Gradske knjižnice Zadar 19. srpnja. Evo tko su prvi potvrđeni izvođači.

Ako su Žižek - Petersen debata stoljeća, ovo je Milenijski sonični udar, muzički dijalog stoljeća s dva najsnažnija rock benda u regiji. Derivat je glazbeni i društveni događaj festivalskog karaktera, jasno profilirane estetike i društveno odgovornog djelovanja koji promiče druženje, altruizam, pacifizam i razmjenu dobara, stvarnih, intelektualnih i kulturnih.

ZAŠTO?

Kako bi predstavili one izvođače koji svojim ostvarenjima pomiču granice, osvajaju glazbenim rješenjima ili nevjerojatno dobrim nastupima i kako bi obogatili kulturnu ponudu Zadra! Osim toga, Zadar kao jedan od većih gradova, nema niti jedan festival rock ili elektronske glazbe niti u najširem poimanju ovih žanrova i Teatro VeRRdi u tom pogledu želi učiniti promjenu!


GDJE I KADA?

19/07/2019., na poljani iza Gradske knjižnice. Cilj je integracija tog, još uvijek zapuštenog prostora bivše vojarne u javni život grada.

FESTIVAL LINEUP:

LET 3 SVIRA PRVA DVA

Let 3 sad već preko 30 godina, fascinira i šokira osmišljenim scenskim nastupima, a nevjerojatnim teatarsko burlesknim provokacijama izazivaju nebrojene reakcije.. No, prava njihova snaga uvijek je bila u vrhunskoj izvedbi, u moćnom glazbenom stroju koji savršeno funkcionira na pozornici samo sa svojim pjesmama i perjem. Ogoljeni bilo kakve teatarsko scenske provokacije, bez brnjice i angelice postaju esencija bazične rock glazbe u njenom najčistijem obliku. Upravo u potragu za tom
glazbenom esencijom otići će će Let 3 i svi njegovi prijatelji na ovogodišnjem Derivat festivalu.

Two dogs fuckin jedan od najboljih albuma u ukupnoj povijesti naše rock glazbe iz 1989. i i ništa manje dobar El desperado iz 1991. i danas zvuče jednako svježe i moćno kao u vrijeme nastanka. Genijalni klasici kao što su Sam u vodi, Ne trebam te,
Zora, Izgubljeni, briljantni više rockerski manje psihodelični komadi s „El Desperada“ poput „Mone“, „Pokvarene žene“, „Ha, Ha, Ha“, „Fuck famiglie“, „Fahrenheit“ ili „Pogibe“ odvesti će vas na nezamislivo dobro glazbeno putovanje.
Let 3 je još 2009. godine na vinilu objavio prva dva, a potom je uslijedila koncertna promocija serijom nastupa u njihovoj riječkoj Rupi / prostoru za probe / za prijatelje.

"LET 3 SVIRA PRVA DVA"  koncept je nastupa ne samo za publiku, nego za onu publiku koju nakon dugog niza godina međusobnog respekta bend zove prijateljima.

Zato na DERIVATU doživite magiju alter rock glazbe koja je već generacije uvela u taj neopisivo dobar zvuk, doživite baš onako kako je bilo kada je sve krenulo.

REPETITOR

Repetitor, mnogi će reći najbolji live act u široj regiji. Njihovi nastupi potpuno su predavanje benda publici, koja uzvraća potpunom predanošću ritmu izvedbe. Količina energije koju isporučuju i količina znoja koju izgube za vrijeme svoga nastupa je ogromna, ali upravo ta posvećenost donijela im je renome sjajnog live benda.

Repetitor je nastao 2005. godine u Beogradu, pridruživanjem Ana-Marije Ćupin (bas, glas), Mileni Milutinović (bubnjevi) i Borisu Vlastelici (gitara, glas) koji su već neko vreme svirali zajedno. Prvi studijski snimak grupe, singl „Ja“, koji je objavljen na kompilaciji, Jutro će promeniti sve, potom sudjeluju na kompilaicji Zdravo, zdravo, zdravo kao dio novog beogradskog vala bendova.

Prvi značajniji uspjeh u Hrvatskoj je pobjeda na Art & music festivalu u Puli 2007. godine, i to glasovima i žirija i publike. Debi album „Sve što vidim je prvi put“ snimili su 2008. godine u Puli /studio Partyzan / , a producent je bio Boris Mladenović. U slijedećim godinama odsvirati će mnogobrojne koncerte pronoseći svoj zvučni zid kao osobni potpis, koji nastaje odličnom međuigrom svih članova / članica benda.

Drugi album Dobrodošli na okean 2012. samo će ih potvrditi kao moćan rock n roll bend koji inspiraciju nalazi kako u post – punku, tako i heavy rocku i noiseu, te mnogočemu između ovih koordinata. Ubrzo je postalo jasno kako su njihovi koncerti svetkovina dobrog zvuka koja će ih odvesti na više europskih turneja, pa čak do Moskve i dalje Kine.

Treći album Gde ćeš izlazi 2016 godine, i Repetitor još jednom, uspio. Album je malo remek djelo koje će ostaviti dubok trag u regionalnoj glazbi. Od tada grupa je odsvirala dio turneje s Arcade Fire, sve značajnije, veće i manje festivale Sziget, Exit, Eurosonic, Pohoda, Europavox, Rock For People, Loftas, Stereoleto, INmusic, Waves Vienna, Botanique, TAM TAM etc. Live nastupi Repetitora već su i prerasli pojam rock koncerta. To više nisu koncerti već slavlje mladosti i pozitivne energije. Okupljališta ljudi na kojima se slavi ideja jedne generacije.

Za pjesmu Ekspedicija, s albuma Gde ćeš, ove godine napravljen je videospot od snimaka s nedavne europske turneje, kojim bend najavljuje nove nastupe po cijeloj Europi. Spot je režirao je Nikola Hajduković, a montirala Mina Nenadović. Kameru potpisuju Nikola Hajduković, Ana Marija Cupin,
Milena Milutinović, Boris Vlastelica i Goran Crevar.
Osobito nam je zadovoljstvo ugostiti ih na prvom DERIVATU, jer uvjereni smo biti će to neopisivo dobro iskustvo jedne zadarske vrele večeri uz Repetitor.


Reci što misliš!