Zabava

životna priča

Emilija Kokić - Pobjednica Eurosonga koja se razočarala u estradu i posvetila mentoriranju

Emilija Kokić - Pobjednica Eurosonga koja se razočarala u estradu i posvetila mentoriranju
Robert Anic/PIXSELL

Prošloga se tjedna navršilo točno 30 godina otkako je zadarska grupa Riva osvojila Eurosong u Lausannei. U nastavku donosimo priču o Emiliji Kokić čiji je glas obilježio slavne stihove "Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta".

Emilija Kokić je pjevačica koja se proslavila pobjedom na Eurosongu 1989. kada je nastupila s grupom 'Riva' i pjesmom 'Rock Me'. Nakon toga je nastavila uspješnu samostalnu karijeru, a njene se pjesme na radijskim stanicama i dan-danas rado vrte. Svoju je karijeru trenutno usmjerila u mentorske vode pa u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu trenutno vodi školu pjevanja za djecu, mlade i odrasle.

Emilija Kokić je rođena 10. svibnja 1968. u Zadru. Do svoje je desete godine živjela u Švicarskoj, točnije u Zurichu.

Oduvijek je maštala o tome da postane pjevačica pa je stalno pjevušila. Kao dijete je pohađala satove klavira i flaute te je bila članica zbora. Kasnije je pohađala satove pjevanja kod čuvenog profesora Marija Gjuraneca.

Emilija je glazbenu karijeru započela već kao tinejdžerica, a za sve je zaslužan sretni splet okolnosti. Naime, kad joj je bilo samo 15, na jednoj se svadbi popela na pozornicu i počela pjevati s bendom koji je tada svirao. Ubrzo nakon toga članovi benda su ju pozvali na audiciju za pjevačicu.

S bendom 'Riva' Emilija je debitirala na Zagrebfestu 1988. godine s pjesmom 'Zadnja suza'. Tada ju je primijetio Rajko Dujmić, skladatelj i član Novih Fosila pa je bendu ponudio pjesmu 'Rock Me'. S njom su predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu 1989. u švicarskom gradu Lausannei i naposljetku pobijedili. Radi se o jedinoj pobjedi bivše države na tom popularnom glazbenom natjecanju. Nagradu je bendu uručila Celine Dion, koja je bila pobjednica godinu dana prije.

Zahvaljujući pobjedi na Eurosongu, 'Rivi' su se otvorila mnogobrojna vrata. Tako su iste godine nastupili u Americi na Distant Accords Awards, gdje su osvojili četvrto mjesto. Osim toga, prvi album 'Rock Me' su kao eurovizijski pobjednici promovirali po najgledanijim glazbenim emisijama diljem Europe. Nastupali su u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj, Švedskoj i ostalim državama, a dosta su dugo bili prisutni na glazbenim top ljestvicama u Japanu.

No, 1991. izbijanjem rata u Hrvatskoj sve se mijenja. Emilija i grupa 'Riva' su održavali isključivo humanitarne koncerte za pomoć djeci, bolnicama, ranjenima i djeci poginulih roditelja. U isto vrijeme, inozemni agenti ne razumiju situaciju u državi pa su s njima morali prekinuti suradnju. 'Riva' zato donosi odluku da se grupa ugasi na neko vrijeme, ali svi su počeli graditi svoje živote. Ipak, Emilija je odlučila slijediti svoj san i nastaviti se baviti glazbom.

Tako 1994. Zadranka započinje samostalnu karijeru i izdaje prvi singl 'Javi se' koji je bio veliki hit. Glazbene ljestvice je osvojila i drugim pjesmama, poput '100% Emilija', 'Bože, kako sam pogriješila' i 'Ja sam bila s njim'.

Dvije godine nakon izdala je svoj prvi samostalni album 'Ostavi trag', a 'Ja sam vlak', duet s Ninom Badrić, posebno osvaja srca publike.

Svoj drugi album 'S moje strane svemira' Emilija izdaje 1999. godine, a s njega su došli hitovi 'Gdje da krenem', 'Nebo' i 'Kad izgubi se ljubav'. Treći album 'Ja sam tu' izbacila je dvije godine poslije.

Osim što je nastupala na brojnim festivalima diljem regije, Emilija je surađivala s glazbenicima poput Ivane i Marije Husar, Zorana Škugora, Marka Tomasovića i Mire Buljana.

Od jeseni 2013. u braku je s poznatim televizijskim spikerom Miljenkom Kokotom, a upoznao ih je zajednički prijatelj i književnik Bruno Šimleša još 2008.

Pjevačica se trenutno posvetila mentorstvu i vodi školu pjevanja za djecu, mlade i odrasle u zagrebačkom Narodnom sveučilištu Dubrava. Učiteljica je i nekim poznatim pjevačima koji žele održati vokalnu kondiciju ili razvijati svoj glas.

U slobodno vrijeme Emilija obožava kuhati, a sudjelovala je u jednom natjecateljskom kulinarskom showu. Bavi se i suvremenim plesom.

Posljednjih se godina povukla s estrade, rekavši kako je "prenormalna za nju".


Reci što misliš!