Zabava

#vaicantofestival 19. srpnja

U sklopu Queenventiona panel i predavanje Petera Freestonea, osobnog asistenta Freddija Mercuryja

U sklopu Queenventiona panel i predavanje Petera Freestonea, osobnog asistenta Freddija Mercuryja

Queenvention je glazbeni projekt posvećen grupi Queen i glazbenom pop/rock pravcu koja se održava kao tema premijernog izdanja Vaicanto festivala u Zadru.

Najveći europski Queen tribute bend na zadarski Forum će 20. srpnja donijeti spektakularan show sa čak 50 vrhunskih glazbenika, redom članova simfonijskog orkestra, koji će u specijalnom aranžmanu zajedno sa umjetničkim zborom izvoditi najveće uspješnice jednog od najutjecajnijih bendova svih vremena zajedno a u jednom djelu će im se pridružiti i nadolazeća svjetska sopranistička zvijezda Nela Šarić.

Dan ranije, u petak 19. srpnja u atriju palače Cedulin održat će se panel i predavanje frontmana Queen Real Tributea, Petera Freestonea, inače dugogodišnjeg osobnog asistenta Freddija Mercuryja.

O frontmanu Peteru Freestonu

Peter Freestone rođen je 8. siječnja 1955. u Surreyu, Engleska. Prvih 6 godina proveo je južno od Londona, a zatim počeo živjeti u internatu - Lushington Hallu - u južnoj Indiji. Nakon 5 godina vratio se u Veliku Britaniju. Završivši školovanje 1973. godine, radio je u Selfridgesu, robnoj kući u Londonu.

Nakon sveučilišta, Peter se zaposlio honorarno u Royal Opera House u Londonu. Do 1977. imao je puno radno vrijeme  za Royal Ballet, gdje se 1979. susreće s Freddiem Mercuryjem i ostalim članovima benda Queen. Njih dvojica stvaraju veliko prijateljstvo, u kojem  Peter postaje Mercuryjev osobni asistent, sve do glazbenikove smrti  1991.

Peter i „Bohemian Raphsody“ film

Značajno je da je Freestone bio kostimograf za Queenov koncert 1982. We Will Rock You. Angažiran i kao savjetnik za film Bohemian Rhapsody. Freestone je mjesecima posjećivao filmski studio i odgovarao na pitanja produkcije. Cilj je bio  prikazati Freddie Mercurya i Queen vjerodostojno, a tu nastupa   gdin. Freestone  zbog detalja i situacija koje je osobno proživio.

Autori filma prvotno su zatražili pristup nekadašnjem domu Freddia, "Garden Lodge" radi snimanja, ali su odbijeni. Iz tog razloga, dio Peterovog posla bio je opisati osoblju kako su pojedine sobe izgledale kako bi se mogle ponovno stvoriti u filmu. Čak su otišli tako daleko da su pitali što je Freddie imao u torbi na ramenu koju je često nosio. Freestone je opisao vjerodostojno niz predmeta, uključujući cigarete i "rođendansku knjigu". Torba nikada nije snimljena otvorena, ali produkcijski tim posvetio je puno pažnje detaljima u izradi filma.

QUEENVENTION – „Dinner With Freddie“

Fanovi i ljubitelji najvećeg pop/rock benda u povijesti, Queena i pop ikone Freddia Mercurya imat će priliku prisustvovati predavanju i Q&A panelu sa čovjekom koji je „živio Queen“ .

Sve ono što niste znali o Freddieu, Queenu, sve ono što niste mogli vidjeti u filmu, na televiziji ili pročitati u medijima, imat ćete prilike osobno upitati gdina Freestona u sklopu panela.

Samo predavanje i kasnija interakcija biti će obogaćena sa zbirkom fotografija i videa iz privatne kolekcije gdina Freestona koju inače ne možete vidjeti u medijima,javnosti ili u sklopu nekih od mnogih dokumentarnih filmova na temu Queen ai Freddie Mercurya.

I tu nije kraj, malo gastro putovanje obogatit će vaša nepca omiljenom hranom kralja popa koja se servirala na zabavama i koju je Freddie osobno preferirao, a sve zahvaljujući receptima koje je osobno Peter Freeston spravljao i opisao u knjizi „Freddie Mercury’s Royal Recipes“

Identične namirnice i recepti koristiti će se i na konvenciji.

Toliko sadržaja koji će vas na trenutke približiti glamuroznom pop svijetu osamdesetih, životu Freddia  Mercurya i Queenu imat će te prilike u sklopu konvencije Queena – QUEENVENTION 2019 u sklopu VAICANTO FESTIVALA 19. i 20. srpnja u Zadru.

Program

Q&A panel i predavanje Peter Freestone

Mjesto održavanja: atrij palače Cedulin

Datum: 19. srpnja, početak u 20.45

„Dinner with Freddie“

Mjesto održavanja: atrij palače Cedulin

Datum: 19. srpnja, početak u 22.00

QUEEN REAL tribute SYMPHONY vol.1 Zadar

Mjesto održavanja: Forum, Zadar

Datum održavanja: 20. srpnja, početak u 21.00

Vaicanto pratite i na službenim stranicama festivala.

Facebook @vaicantofestival,   Instagram @vaicantofestival

Ulaznice su dostupne od 22. svibnja putem sustava Eventim te na ostalim mjestima za prodaju o kojima će organizatori pravodobno obavijestiti javnost.

Linkovi za kupovinu ulaznica  https://bit.ly/2HJwL1D   i   https://bit.ly/2QiUbNK


Reci što misliš!

 Izdvojeno