Zabava

za pamćenje

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a: Zadrani pohrlili na glazbenu poslasticu u KvARTu!

Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a: Zadrani pohrlili na glazbenu poslasticu u KvARTu!
Grgo Jelavić/PIXSELL

Dvije riječi za opis nekoiko minuta prije koncerta Darka Rundeka i Jazz orkestra HRT-a na festivalu KvartART: rijeka ljudi! Probijanje do pozornice, zvuk otvaranja pive i puno zagrljaja.

Zadarski festival kreative i urbane kulture sinoć je pokazao još jednu potrebu Zadrana: ljetni koncerti koji neće biti ovijeni u plahtu tradicije.

Nešto poput Darka Rundeka, jednog od najosebujnijih umjetnika Hrvatske, u kombinaciji s jazz orkestrom HRT-a pod palicom vodećeg hrvatskog jazz dirigenta - Mirona Hausera, na prostoru koje tijekom godine ponajviše služi za parking, a nosi naziv "Žutinel", privukao je stotine ljudi željnih dobrih ljetnih večeri glazbe uživo.

Koncert je započeo interpretacijom "Kad si bila mala Mare," a na pozornici se ekipi pridružila i Maja Milin Kosa.

Od korijena u punkersko-novovalnom okružju do danas on njeguje jedinstveni zvuk u kojem spaja najrazličitije utjecaje i stilove, poigravajući se, u kazališnoj maniri, vlastitom estetikom, iznenađujući sa svakim novim projektom.

Još od Haustora, u Rundekovim instrumentacijama brass sekcija zauzima istaknuto mjesto, a kako je iskoristio cijelu big band formaciju i to fantastični Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije s dirigentom Mironom Hauserom, pokazali su rasprodani koncerti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u travnju, hvaljeni od publike i kritike. Ovu poslasticu imali smo sreću doživjeti u Zadru.

Generacijski gledano, nema koga niste mogli zateći.

Mnogi su se susreli ''nakon sto godina'', što i jest čar ovog festivala koji iz dana u dan raste, buja.

Reci što misliš!