Zabava

#ekv

Pjesma "D.E.P.R.A." pobijedila na prvom natječaju posvećenom Milanu Mladenoviću

Pjesma

Pjesma "D.E.P.R.A." beogradske grupe Artan Lili pobijedila je na prvom natječaju za dodjelu regionalne nagrade Zaklade Milana Mladenovića, osnovane u znak sjećanja na frontmena Ekatarine Velike.

Između 126 prijava, koje su stizale s prostora cijele bivše Jugoslavije, u uži izbor ušlo je dvanaest ostvarenja, među kojima i dva iz Hrvatske - "Dobar zvuk" grupe Bonaster i "Adio, trafikonte!" Valentina Boškovića.

Odlukom žirija, u kojem su bili Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić, nagradu je osvojila pjesma "D.E.P.R.A", autora glazbe Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića te autora teksta Bojana Slačale.

Žiri smatra kako je ta skladba zadovoljila sve kriterije koje glazbeno djelo čine izuzetnim. "To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talent i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, s autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem", ističe se u obrazloženju.

"To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtaleniranijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela od kojih ni jedno nije bilo za podcjenjivanje", dodaje se.

Tom se nagradom nastoji prepoznati talente i ohrabriti ih u naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Kako ističu iz Zaklade, cilj je poduprijeti ih u odnosu prema umjetnosti kakav je njegovao Milan Mladenović, a koji podrazumijeva stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma.

"Unatoč beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umjetničkog i ljudskog koncepta, uspio dotaknuti živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da glazba lišena banalnosti itekako ima šanse biti prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmjerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta", napominju.

Nagrada se sastoji od povelje i dvije tisuće eura, a dodjeljivat će se svake godine na dan Mladenovićeva rođenja,  21. rujna.

Zaklada Milana Mladenovića (Zagreb, 1958. - Beograd, 1994.) osnovana je na temelju oporuke Milanove majke Danice, s namjerom da se njegova autorska i osobna ostavština sačuva kao cjelina i da se namjeni za kulturne i dobrotvorne svrhe.


Reci što misliš!