Zabava

četvrtak, 5. prosinca

Azijska DJ-ica Sonia Calico nastupit će u Nigdjezemskoj

Azijska DJ-ica Sonia Calico nastupit će u Nigdjezemskoj
fact magazine

Sonia Calico, jedna od trenutno najperspektivnijih i najaktivnijih azijskih underground producentica i DJ-ica, dolazi u Hrvatsku u sklopu europske turneje. Prvi potvrđeni datumi vode ju u Zadar u Nigdjezemsku u četvrtak, 5. prosinca.

Sonia Calico je odrasla u Taipeiu na Tajvanu, a predstavlja lokalnu dance scenu svojom glazbom s unikatnim grooveom. Neprestano tražeći novi zvuk koji nije omeđen žanrovima, od početaka u ženskoj electro rock grupi do samostalnog rada u svoj izričaj unijela breakbeat, trap, b-more, footwork, grime, ballroom, s jedinom konstantom da njena pojava jamči nastup pun energije. Njena selekcija zavrijedila joj je mjesto na prvom Boiler Room izdanju u Taipeiju, a također je jedna od rezidentica na Gilles Petersonovom Worldwide FM radiju gdje predstavlja zvuk grada.

Sonia Calico - Boiler Room Taipei

Karijeru je počela u ženskom bendu Go Chic gdje je odmah pokazala interes prema produkciji i kombiniranju žanrova poput breakbeata, trapa i grimea. Drugi album “We Ain’t Home” osvojio je The Golden Indie Award za najbolji album elektroničke glazbe 2014., producirala ga je Peaches, a lansirao ih je na programe Glastonbury, SXSW, Summer Sonic i Fuji Rock festivala.

Solo karijera Sonie Calico počinje uz debitantski EP “Fake Jewelry” iz 2017. koji ju je stavio pod povećalo svjetskih medija poput The Fadera, FACT i Bandcampa, a nazivaju je kreatoricom tajvanske underground scene. Uz utjecaje žanrova kao što su juke, chill trap, bass i hip-hop aktualni EP “Desert Trance” iz 2018. lansirao je Soniu na programe festivala Amsterdam Dance Event, Sonar Hong Kong, MIDEM, Waves Vienna, SXSW.

Sonia Calico - “Desert Trance”

Sonia promovira lokalnu scenu kao dio kolektiva UnderU, a osnovala je i Beatmakers Taipei platformu za lokalne producente za razmjenu znanja o glazbi. Kao odgovor na akcije za prava LGBTQ zajednice na Tajvanu, Sonia je producirala glazbu za projekt “Clutter Confines” čiji video je podržao i serijal Boiler Rooma 4:3 dok najnoviji video “Hougong Crash” pokazuje još jednu suradnju s queer zajednicom i rad lokalnih video umjetnika.

Sonia Calico - “Hougong Crash”

Europska turneja Sonie Calico počinje u Parizu 29. studenog, u svjetski poznatom muzeju Quai Branly gdje će nastupati na međunarodnom Before Nyokobop festivalu. Dan nakon je u Beču i novootvorenom klubu RRR. U naše krajeve dolazi 5. prosinca kada je u zadarskoj Nigdjezemskoj s početkom u 22 sata, te 6. prosinca u Čakovcu u Arcus clubu.


Reci što misliš!