Zabava

#filmovi

Objavljene nominacije za Oscara: ''Joker'' ima jedanaest nominacija

Objavljene nominacije za Oscara: ''Joker'' ima jedanaest nominacija
www.profimedia.hr

Nagrade Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti dodijelit će se 92. put na svečanosti u Hollywoodu 9. veljače.

Film "Joker" Todda Philipsa osvojio je jedanaest nominacija za 92. Oscara, a slijede ga Scorseseov "Irac", Tarantinov "Bilo jednom... u Hollywoodu" i Mendesov "1917" s po deset nominacija.

Uz ta četiri filma za Oscara u najprestižnijoj kategoriji najboljega filma konkuriraju i "Ford v Ferrari", "Jojo Rabbit", "Male žene / Little Women", "Marriage Story" i "Parazit".

"Joker" je Philipsu donio i nominaciju za najbolju režiju, a film je nominiran i za najbolju glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), adaptirani scenarij (Todd Philips i Scott Silver), fotografiju, montažu, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu zvuka i zvuk.

Uz Todda Philipsa za najbolju režiju nominirani su i Martin Scorsese (Irac / The Irishman), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Bilo jednom... u Hollywoodu / Once Upon a Time... in Hollywood) i Bong Joon Ho (Parazit).

Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge, uz Phoenixa, nominirani su i Antonio Banderas (Tuga i slava), Leonardo di Caprio (Bilo jednom... u Hollywoodu), Adam Driver (Marriage Story) i Jonathan Pryce (The Two Popes).

U kategoriji glavne ženske uloge ove se godine natječu Scarlet Johansson (Marriage Story), koja je nominirana i za sporednu ulogu u filmu "Jojo Rabbit". Uz nju su u kategoriji glavne ženske uloge nominirane Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (One su bombe / Bombshell) i Renee Zellweger (Judy), a u kategoriji sporedne ženske uloge nominirane su i Kathy Bates (Slučaj Richarda Jewella / Richard Jewell), Laura Dern (Marriage Story), Florence Pugh (Male žene) i Margot Robbie (One su bombe).

Za najboljega sporednog glumca konkuriraju Tom Hanks (A Beautiful Dan in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Brad Pitt (Bilo jednom... u Hollywoodu) te Al Pacino i Joe Pesci za Irca.

U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su Knives out (Rian Johnson), (Marriage story) Noah Baumbach, 1917 (Sam Mendes i Krysty Wilson-Cairns), Bilo jednom... u Hollywoodu (Quentin Tarantino) i Parazit (Bong Joon Ho i Han Jin Won).

Za najbolji adaptirani scenarij nominacije su osvojili Irac (Steven Zaillian), Jojo Rabbit (Taika Waititi), Joker (Tod Philips i Scott Silver), Male žene (Greta Gerwig) i The Two Popes (Anthony McCarten).

Nagrade Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti dodijelit će se 92. put na svečanosti u Hollywoodu 9. veljače.


Reci što misliš!