Zabava

petak, 7. veljače

Zijah Sokolović u HNK Zadar dolazi s predstavom "Lijevo, desno, glumac"

Zijah Sokolović u HNK Zadar dolazi s predstavom

Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije dolazi u Zadar, u HNK 07.02.2020. s početkom u 20 h.

Konačno će zadarska publika imati priliku poslušati Zijah A. Sokolovića koji duhovito, filozofski, kabaretski, s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Kroz ovu predstavu i radionicu Zijah Sokolović objašnjava proces traženja, analiziranja, povezivanja scena iz teksta u smislenu cjelinu “pokazivanja ideje u prvoj dramskoj radnji” kao oblik umjetnosti. Teatarska umjetnost!

Vrijeme i prostor od prve čitaće probe do radnje, premijere predstave, je put u umjetnost! Glumci u tom procesu postaju mogući umjetnici. Stvarnost je teatar. I mi u svojoj stvarnosti nemamo “obaveze”, nego imamo uloge. Svaka naša uloga ima svoje “date okolnosti” a one pripadaju nekoj “prvoj dramskoj radnji”. Svaka “prva dramska radnja” ima svog režisera i pisca, a u stvarnosti, može biti život Ili brak, posao ili djeca, može biti i godišnji odmor ili jutarnje kupanje ili gledanje nogometa ili kafenisanje.

Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst nemam vremena ili ako budem imao vremena.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja koja povezuju umjetnost teatra i kulturu življenja pronađite u ovoj predstavi, koju na svojstven način priča i izvodi Gospodin Zijah Sokolović. Kao ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje nositelj je EU projekta za informiranje i edukaciju djece kroz formu teatarske predstave “Droga – reci drogi NE”, “Demokracija”, “Ravnopravnost - žena i muškarac”, “Nasilje - za nasilje nema opravdanja” za kojeg je i dobio nagradu Zlatni vijenac Europske Unije kao najkvalitetniji EU projekt.

Bio je i profesor glume na Bruckner Sveučilištu u Linzu i gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnost u Beogradu. Za 50 godina glumačkog života dobitnik je 76 nagrada za svoj umjetnički rad.

Ulaznice dostupne preko sustava Eventim, CroatiaTickets te na blagajni HNK-a.


Reci što misliš!